Het kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek

Je bent aangesteld als leidinggevende en (zoals de naam van je functie al zegt) er wordt van jou verwacht dat je het voortouw, de leiding neemt.
Mijn start als leidinggevende vergeet ik niet. Ik vond het belangrijk om de medewerkers te leren kennen en nodigde hen uit voor een individueel gesprek. Dat werd gewaardeerd. Mijn doel voor de gesprekken was om een beeld van de medewerkers te krijgen en te horen wat er op de werkvloer speelde. Ik ging dus open de gesprekken in en luisterde aandachtig.

Nadat de gesprekken waren afgerond had ik een goed beeld en het gevoel dat ik aan de slag kon. En toen kwamen de medewerkers…

Stuk voor stuk vroegen ze hoe het zat met hetgeen ze in hun gesprek hadden aangegeven.
Ik was in mijn onervarenheid iets essentieels vergeten: Ik had niet duidelijk gemaakt wat ze van mij konden verwachten! Door iedereen te laten ‘spuien’ had ik de indruk gewekt dat ik met alles aan de slag zou gaan en nu wilde de medewerkers resultaten.

TIP:
Praat over wederzijdse verwachtingen. Geef aan wat jouw rol als leidinggevende zal zijn (en als je startend bent en je weet dat nog niet precies, geef dan aan dat je je aan het oriënteren bent) Zo voorkom je eventuele teleurstellingen van medewerkers.
Bedenk voor je de kennismakingsgesprekken ingaat wat jij van de medewerker verwacht (als je startend bent kan het in zo’n eerste gesprek voldoende zijn om de uitnodiging uit te spreken dat je deur altijd open staat)

Wat verwacht jij eigenlijk van de individuele medewerker uit jouw team?

Misschien heb je de vraag (bij de 'cocon' gesteld) ter kennisgeving gelezen.
De vraag is nogal eesentieel, dus:
Wat verwacht jij eigenlijk van de individuele medewerker uit jouw team? 

Heb je nagedacht over de verwachtingen die je voor jezelf hebt?
Wil je ze met mij delen?