* Coachend leidinggeven

* Coachend leidinggeven
Het wordt gevraagd van een leidinggevende in het middenkader: ‘Geef leiding op een coachende manier.’ De woorden: empathisch en invoelend worden genoemd. Wanneer je het woord 'coachen' hoort, denk je waarschijnlijk aan sport waarbij iedere speler individueel benaderd moet worden maar waarbij het belang van het gehele team bovenaan staat. 

Hoe doe je dat: empathisch zijn en ook de belangen van jouw afdeling en organisatie dienen?

Het is handig om kennis te hebben van LSD (te vinden bij: ‘De juiste toon’, ‘De teugels in handen’ en ‘De mensen om mij heen en ik’.

Vanuit mijn opleiding tot coach aan de Alba-academie heb ik geleerd om als ‘basishouding’ met de 4 A’s te werken wanneer je met iemand in gesprek bent:

Aandacht:Volledige 100% aandacht
Accepteren: Het gesprek ingaan zonder oordeel voor je gesprekspartner én voor jezelf
Aansluiten:Sluit je aan bij de belevingswereld van je gesprekspartner zodat je zijn verhaal kunt volgen
Authenticiteit: Blijf jezelf


Wanneer je deze A’s in de gaten houdt, merk je dat een gesprek prettig verloopt en dat de ander zijn verhaal bij jou kwijt kan. 

Maar goed, je bent niet alleen leidinggevende, je bent ook een mens met zijn eigen normen en waardes. 
Tijdens een gesprek zou het zomaar kunnen dat je in je ooghoeken ziet dat er een belangrijke mail, waarop je zat te wachten, binnenkomt. Wég aandacht. 
Of je luistert aandachtig naar het verhaal en denkt bewust of onbewust: Het lijkt mijn buurvrouw wel. Zij maakt ook overal een probleem van.
Je bent met deze gedachte niet zonder oordeel. 
Of je probeert je aan te sluiten en dat lukt in het begin goed maar o, wat vertelt deze man langdradig. Voor jou is het verhaal allang klaar maar hij is nog maar op de helft. Je mist zijn essentie.
Je probeert jezelf te zijn, maar wie ben je eigenlijk? Ben je jezelf op je werk? 

Het werken met de 4 A's is niet eenvoudig. Ik weet echter uit ervaring dat het veel oplevert wanneer het je lukt om op een goede manier gesprekken aan te gaan.

Ga voor jezelf na welke A jij het meest lastig vindt.
Denk hierbij aan het één op één gesprek dat je laatst had.

Probeer het eens uit bij iemand met wie je vertrouwd ben (bijvoorbeeld bij een vriend of vriendin). 
Heb 100% Aandacht, Accepteer en heb geen oordeel tijdens het luisteren (ook niet in je hoofd), Sluit Aan bij het verhaal  en blijf jezelf (Authentiek).

Hoe lukt het om met de 4 A’s een gesprek te hebben?
Wat levert het je op?

Wanneer bij mij een één op één gesprek niet soepel  verloopt, ga ik voor mezelf welke van de 4 A’s ik niet goed gehanteerd heb. Realiseer je, dat je niet alleen de ander maar ook jezelf tekort doet wanneer het gesprek niet optimaal was. Jij bent er immers niet in geslaagd om te achterhalen wat de medewerker dwars zat. Op zich hoeft dat niet altijd een probleem te zijn maar het kán het wel worden (zie bij Glad ijs: De onderstroom binnen het team)