Hoe krijg ik ze zover?

Hoe krijg ik ze zover?

Toen een journalist aan Einstein vroeg hoe hij zo ongelooflijk geleerd was geworden, antwoordde hij dat hij dat aan zijn moeder te danken had. Na enig doorvragen vertelde hij dat zijn moeder hem, wanneer hij thuiskwam van school altijd vroeg: 'En Albert, heb je nog een goede vraag gesteld?' De geleerde voegde aan dit verhaal toe dat hij niet zo geleerd was maar dat hij vooral nieuwsgierig was.

In zijn boek De brug bouwen terwijl je erover loopt schrijft Robert Quinn over het belang van de goede vraag. Hij vertelt het verhaal van een manager van een groot ICT-project dat achttien maanden achterliep op schema. De medewerkers aan het project waren hun motivatie kwijtgeraakt. Deze manager is zich gaan bezinnen en begon met het stellen van één vraag: Wat is er nodig om een week vóór de geplande datum het gewenste eindresultaat op te leveren? 
Na enige weken ongeloof en scepsis begonnen de medewerkers hierover na te denken. Uiteindelijk kwam het gewenste antwoord boven tafel en werd het project een week voor de geplande einddatum opgeleverd. Naar volle tevredenheid.

Hoe vaak denk jij: Hoe krijg ik ze zover?

Probeer in een gesprek met iemand die van jou een oplossing verwacht eens vragen te stellen. (dit kan ook heel goed in een thuissitustie) Wees als Einstein nieuwsgierig.
Wat gebeurt er?

Hoe krijg ik ze zover?
Wat wil jij vragen?