Je eigen grenzen aangeven

Je eigen grenzen aangeven
Als leidinggevende (zeker als je leiding geeft aan een team) kom je jezelf nogal eens tegen. Er is zoveel werk dat je soms (of vaak) het gevoel hebt dat er niet genoeg uren in een werkdag zitten. Het is goed om je bewust te zijn dat je jezelf helpt om goed ‘bij jezelf te blijven’, om duidelijk je grenzen aan te geven. Op die manier behoud je (of krijg je) energie en voldoening uit de relaties die je op je werk aangaat.
Is 'nee' zeggen egoïstisch?
Uiteindelijk gaat je grenzen aangeven niet over leren 'nee' zeggen. Je moet juist leren om 'ja' te zeggen!
'Ja' tegen jouw eigen behoeften.
Wat je mag leren is om weer te voelen wat voor jou belangrijk is. Op het moment dat je in contact komt met die behoefte is het meestal helemaal niet zo moeilijk om je hart te volgen.
Behoeften bepalen in belangrijke mate je leven. Vaak ben je ze nauwelijks bewust. Wat je ervaart zijn je emoties: je bent boos, verdrietig, teleurgesteld, gefrustreerd of gekwetst. 
Wees je bewust dat achter al die emoties een onvervulde behoefte schuilt.


Je kunt je de volgende keer eens afvragen welke behoefte er schuil gaat achter de emotie die je voelt. Dat kan behoefte aan autonomie zijn, respect, plezier, mededogen, harmonie, verbinding, rust of veiligheid. Stel je voor dat je in een gesprek niet reageert vanuit jouw emotie maar ter sprake brengt waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

En wat kun je dan met jouw (mogelijke) allergie voor egoïsme? De allergie waardoor je het benauwd krijgt van elke actie die mogelijk egoïstisch is.

In de praktijk gebeurt er iets heel anders bij mensen die beter leren beter met hun grenzen om te gaan. Ze voelen zich verre van egoïstisch.

Ze ervaren dat:

  • Ze meer tijd hebben en dus gemakkelijker sociale contacten onderhouden
  • Ze thuis meer ontspannen zijn en de sfeer in het gezin daardoor verbeterd
  • Collega’s voelen dat hun ‘ja’ nu een echte ‘ja’ is en ze prettiger samenwerken
  • Ze beter kunnen luisteren en meer compassie voelen naar anderen

'Ja' zeggen tegen je eigen behoeften begint met de bewustwording van die behoeften. Stel jezelf komende maand regelmatig de vraag 'waar heb ik nu behoefte aan'. Je zal ontdekken dat de behoeften die je hebt in de relaties op je werk heel anders zijn dan in de relatie met je familie of je levenspartner. Aan het eind van de maand kun je inventariseren wat de top 5 is van die dingen waar jij het meest behoefte aan hebt.

Probeer wanneer je in een bepaalde situatie wilt reageren 'als een spin' niet vuit je emotie te reageren maar zeg wat jouw behoefte is.
Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Grenzen aangeven:
Hoe gaat jou dat af?
Wat is jouw top 5 van behoefte?
Wil je iets anders aan mij kwijt?