Proactiviteit binnen jouw team

Proactiviteit binnen jouw team
Het is belangrijk om pro-activiteit binnen jouw team te bevorderen. Hoe meer teamleden in staat zijn om initiatief te nemen en te anticiperen, hoe beter het team functioneert (en hoe makkelijker jij het krijgt) Ik wil graag met je delen wat ik op de site www.desteven.nl heb gelezen:  • Ongeveer 70 % van de medewerkers zijn ‘dagjesmensen’
  • Ongeveer 15 % van de medewerkers kijkt één week vooruit.
  • Ongeveer 10 % van de medewerkers is in staat om een jaar vooruit te kijken Deze mensen bestellen in december zonnebrillen en vlak voor de zomervakantie kopen ze sneeuwschuiver. Deze categorie is uitermate geschikt voor het middenkader.
  • Slechts 5 % van de medewerkers is in staat om drie tot vijf jaar vooruit te kijken Dit is een kleine categorie. Zij zijn zeer geschikt als bestuurder of ondernemer: regeren is immers vooruitzien.

    Let wel: Je hebt alle categorieën in een organisatie (en dus ook in jouw team) nodig. Het gaat niet om wel medewerker 'beter' is.

Dagjesmensen worden omschreven als: ‘Wanneer ze merken dat het regent kopen ze een paraplu en wanneer de zon schijnt gaan ze op zoek naar een zonnebril.’ Geef deze mensen nooit een leidinggevende functie want zij zijn uitsluitend reactief ingesteld.

Zij blikken een week vooruit en zijn redelijk proactief. 

Probeer jouw teamleden te analyseren. Probeer ze eens binnen de categorieën in te delen.

Misschien heb je bij enkele (of meer) medewerkers geen idee in welke categorie ze horen.
Hoe komt dit? Wil je er iets  over vertellen?

Hoe zou je de medewerkers die géén dagjesmensen zijn, het best tot hun recht kunnen laten komen?
Ik denk graag met je mee.