Proactief

Proactief

In de waan van de dag ad hoc de problemen oplossen is, zoals al gezegd, een intensieve bezigheid. Iedere dag dezelfde brandjes blussen is zeer vermoeiend en niet erg constructief. Het werk wordt een stuk leuker om de teugels in handen te hebben en te weten welke richting je uit moet gaan. Leuker voor jou en rustiger voor jouw team. Het is om die reden cruciaal om in jouw leidinggevende functie proactief te zijn, de regie te nemen, om het initiatief te pakken en om beleid uit te zetten en doelen te stellen.  

‘Voorkomen is beter dan genezen’. Er wordt van je verwacht dat je vooruit kijkt, dat je problemen tijdig signaleert en dat je ze structureel voorkomt.


  • Initiatiefrijk (regie nemen)
  • Analyseren (onderzoeken)
  • Anticiperen (vooruitdenken)
  • Coördineren
  • Rapporteren


Kijk eens naar bovenstaande vijf competenties en zet ze in volgorde; op nummer 1 wat het meest bij je past / waar je het beste in bent. Zet erachter wat maakt dat je er goed in bent of hoe het komt dat je een competentie minder goed beheerst.

Bedenk over welke competentie je met mij wilt ‘sparren’ of bij welke je hulp nodig hebt. Over alle competenties sparren kan natuurlijk ook. Kies dan als start de competentie die je op dit moment het hardst nodig hebt. De eerste ingeving is vaak een goede graatmeter.


Noem een competentie en probeer je hulpvraag te formuleren. Wanneer dit niet lukt is dat uiteraard niet erg, geef het aan en dan gaan we samen op zoek.