Spanningen (chronische)

Spanningen (chronische)

Oplossingen bij (chronische) spanning bij jezelf

Er zijn mogelijkheden om de spanning zoveel mogelijk te minimaliseren en zelfs te laten verdwijnen. Van belang is het om hierin niet te snel te willen. Neem vooral de tijd.  • Het eerste advies is een ogenschijnlijk makkelijk advies: Blijf ademen. Iedereen haalt adem maar de wijze waarop verschilt per persoon. Wanneer je een hoge ademhaling hebt, kun je de volgende oefening gebruiken om tot ontspanning te komen: Adem langzaam in terwijl je tot vier telt. Begin bij je buik en werk zo langzaam omhoog. Vervolgens houd je je adem in gedurende vier seconden. Vervolgens tel je weer tot 4 terwijl je langzaam uitblaast.
  • Het is belangrijk dat je goed slaapt. Wanneer je een slechte nacht ervaart, merk je dat je de volgende dag veel sneller spanning kunt ervaren. Je raakt sneller geïrriteerd, maar je maakt je ook veel sneller druk om dingen waar je je anders niet druk om zou maken. Wanneer je regelmatig slapeloze nachten hebt of zelfs een slaapstoornis hebt, is de kans groot dat je altijd moe bent. En als je moe bent ben je meer geneigd om te gaan doemdenken. Het ervaren van spanning wordt vaak als reden benoemd waarom men niet in slaap kan vallen. Het hoofd blijft maar malen. In zo’n geval is het een idee om te proberen aan iets anders te denken of rustgevende muziek op te zetten om je daarop je focussen. Je kent het vast: midden in de nacht zit je opeens rechtop in bed omdat je iets op je werk bent vergeten te doen. Een troost is dat veel mensen die verantwoordelijk zijn voor een afdeling of team dit fenomeen kennen. Wat kun je doen: leg papier en een pen naast je bed en schrijf op waar je wakker van bent geworden. Op die manier hoef je niet bang te zijn dat je het vergeet en is de kans groter dat je de slaap weer kunt vatten.
  • Lichaamsbeweging is ook belangrijk in het tegengaan van spanning. Chronische zenuwachtigheid hoopt zich namelijk snel op in het lichaam. Door te bewegen laat je de opgebouwde spanning loskomen, waardoor het zich kan oplossen. Het bewegen is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen om spanning tegen te gaan of te minimaliseren. Je hoeft niet per se te gaan hardlopen of iets anders te doen waar je direct al als een berg tegenop ziet. Vind iets wat je leuk vindt om te doen. Vind een tennisclub waar je samen met vrienden of vriendinnen terecht kunt, meld je aan bij een dansschool of neem surflessen. Zolang je iets doet wat je leuk vindt, wordt het bewegen geen verplichting meer. Daarmee komen we gelijk bij het volgende aandachtspunt, want het doen van dingen die je leuk vindt vermindert automatisch al spanning.
  • Flink lachen is ook een goede remedie. Vind je het lastig om eens goed te lachen? Dan kan het bezoeken van een cabaretvoorstelling aangeraden worden. Er bestaan zelfs lachtherapieën. Dat is niet eens zo gek, want door te lachen ontspannen je spieren. Nadien heb je een vergelijkbaar gevoel als iemand die flink gesport heeft.
    Lach ook een beetje om jezelf!
    Zorg dat je plezier hebt op je werk. Misschien lukt het (nu nog) niet met de medewerkers uit je team, lachen met het MT (Management Team) kan behoorlijk relativeren en maakt de items die spelen minder zwaar.
  • Neem geregeld even een momentje voor jezelf waarin je alleen de dingen doet die je echt graag wilt doen, denk aan het lezen van een boek, het kijken van je favoriete televisieprogramma, lekker buiten zitten op een mooie dag of het bezoeken van een concert. Zo kom je letterlijk op andere gedachten.
  • Goed voor jezelf zorgen is dus belangrijk, maar ook als het gaat om bewust eten. Wanneer je regelmatig, gevarieerd en gezond eet, loop je minder de kans om terecht te komen in een vicieuze cirkel van spanning. Het niet binnenkrijgen van de noodzakelijke vitamines kan je in een depressieve stemming brengen. Tegelijkertijd zorgt ongezond eten, zoals het nuttigen van voedsel waarin veel snelle suikers zitten, ervoor dat je bloedsuikerspiegel sterk gaat schommelen. Door een gebrek aan de noodzakelijke voedingsstoffen kun je je erg moe gaan voelen, ervaar je een gebrek aan energie en mis je de drive om leuke dingen te ondernemen. Vitamines vind je terug in zoal groenten als fruit. Ook het eten van vette vis en noten kunnen we je als tip meegeven. Dit zit vol met Omega 3 olie. Dat wordt ook wel de “smeerolie voor het brein” genoemd.

Diep van binnen weet je natuurlijk ook wel wat goed voor je is. Maar hoe komt het dat het soms zo lastig is om je gedrag te veranderen?

Welke tip om met spanning om te gaan heb je voor de andere lezers? Deel jouw levenswijsheid met de rest van de wereld door hieronder in het reactieveld. Wil je ook nog even op één van de bovenstaande Social Media knoppen klikken? Jouw vrienden (en ik) zullen het zeker waarderen!

Deze tekst komt van Albert Sonneveld, psycholoog

Ga voor jezelf na of jij vaak spanning ervaart.
Op welke momenten is dat?
Waarom ben je gespannen? Wat vind je lastig / wat vind je eenvoudig.

Probeer eens onder woorden te brengen wat jij als spanning ervaart en wanneer jij de spanningen voelt!